Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Χωρίς Επιστροφή..


Συνέχεια :  Χωρίς Επιστροφή .. - Γιούλη Τσουρεκά

Βρισκόμαστε στα μαύρα χρόνια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Τα αστικά κέντρα λιμοκτονούν, θερίζουν η πείνα, οι αρρώστειες, οι κακουχίες του άμαχου πληθυσμού, των γυναικόπαιδων, των γερόντων.  Καθημερινό φαινόμενο οι θάνατοι ανθρώπων στο δρόμο. Τα εγκλήματα των γερμανών εναντίον των πατριωτών που κάνουν Αντίσταση στους ναζί. Το ψωμί δίνεται με το δελτίο. Μία μικρή φέτα απροσδιόριστης ποιότητας ψωμιού την ημέρα για κάθε άνθρωπο. Φρίκη. Έπαιρναν το δελτίο ψωμιού από τις τσέπες των ανθρώπων που πέθαιναν στο δρόμο, προκειμένου να πάρουν τη φέτα τού ψωμιού τους.
Για να μην διακινδυνεύσει η ζωή του πατέρα μου, το σπίτι της γιαγιάς μου στα Αναφιώτικα πού ήταν προικώο από τους γονείς της, πουλήθηκε το 1942 σε μαυραγορίτη για μερικά τρόφιμα. Η γιαγιά μου και ο πατέρα μου νοίκιασαν δύο δωμάτια στην οδό Τριπόδων 10 σε μία στενή φίλη της γιαγιά μου την κυρία Ελένη. Νοίκιασαν.. τρόπος του λέγειν. Η γιαγιά μου δεν πληρωνόταν από το Νοσοκομείο Παίδων Νταού Πεντέλης όπου και εργαζόταν. Τής έδιναν για αντάλλαγμα ελάχιστα τρόφιμα. Λίγα χρήματα έπαιρνε από το ραφτάδικο, αλλά και αυτά δεν είχαν καμία αξία στη γερμανική κατοχή εφόσον είχαν καταστεί πληθωριστικά. Δηλαδή, χρειαζόσουν 2 εκατομμύρια δραχμές για να αγοράσεις από τον μαυραγορίτη μία πλάκα σαπούνι!! Το 1943, ο πατέρας μου σε ηλικία 16 ετών οργανώνεται στην ΕΠΟΝ πού ήταν η νεολαία του Ε.Α,Μ. (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο).

Ακριβώς το έτος 1943 το Ε.Α.Μ. ιδρύει την ΕΠΟΝ όπου και αρχίζει η πολιτική δράση του πατέρα μου μέσα από τις δυνάμεις της Νεολαίας  με στόχο την Αντίσταση κατά της ναζιστικής μπότας που σκότωνε καθημερινά κι ανελέητα το Λαό μας.

Το 1943, το ΕΑΜ ιδρύει την νεολαία της ΕΠΟΝ, που δημιουργήθηκε μετά την συγχώνευση έξι νεολαιών, με στόχο την ενίσχυση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, με μεγάλη συμβολή.
Η ΕΑΜική αντίσταση, χάραξε μερικές από τις πιο λαμπρές σελίδες της ελληνικής ιστορίας, χωρίς προηγούμενο. Ήταν ένας παλλαϊκός μαχητικός ξεσηκωμός του λαού για εθνική απελευθέρωση. Το ΕΑΜ, ήταν αυτό που διοργάνωσε τις μαχητικές διαδηλώσεις στην Αθήνα του 1941, την πρώτη παμφοιτητική απεργία, τις απεργίες πείνας των αναπήρων στα νοσοκομεία της Αθήνας κ.α. Ήταν το ΕΑΜ που κυκλοφόρησε το 1942 την εφημερίδα «Ελεύθερη Ελλάδα», που οδήγησε στην πρώτη πανελλαδική απεργία των δημοσίων υπαλλήλων. Οι απεργίες, διαδέχονταν η μια την άλλη και γίνονταν όλο και πιο μαχητικές, ενώ οι χώροι που απελευθέρωνε ο ΕΛΑΣ, γίνονταν όλο και περισσότεροι. Το 1942, ανατινάζεται η γέφυρα του Γοργοποτάμου, που έμεινε στην ιστορία ως μία από τις πιο επιτυχημένες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην διάρκεια του Β’ΠΠ.
Το κλίμα φουντώνει και στις απεργίες του Ιούλη του 1944, χιλιάδες Αθηναίοι υψώνουν πλακάτ εναντίον της επέκτασης του βουλγάρικου φασισμού, ενώ οι ιαχές «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ» ακούγονται παντού. 30 νεκροί, 300 και πλέον τραυματίες είναι τα θύματα. Η επέκταση της βουλγαρικής επέκτασης ματαιώνεται… Η απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου το 1944, βρήκε την Αθήνα πλημμυρισμένη από μία λαοθάλασσα, σημαιοστολισμένη, με τον λαό να φωνάζει συνθήματα υπέρ του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Οι μέρες της σκλαβιάς από το φασισμό είχαν τελειώσει και οι μαχητές του ΕΛΑΣ, κατέβασαν από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία, για να υψώσουν την ελληνική. Οι αγώνες του ΕΑΜ, οι θυσίες των Ελλήνων κομμουνιστών για την ελευθερία της χώρας, έμειναν χαραγμένες στις συνειδήσεις του ελληνικού λαού. Η ΕΑΜική αντίσταση, θα παραμένει πάντα φάρος για την νέες γενιές, για τις στρατιές των εργατών που παλεύουν για το νέο κόσμο, για τις καινούργιες μάχες που έρχονται!
Σκοποί της ΕΠΟΝ αναφέρονταν στο ιδρυτικό κείμενό της:
  • Η εθνική απελευθέρωση με βάση την ακεραιότητα της Ελλάδας.
  • Η εξόντωση του φασισμού και η αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας .
  • Η καταπολέμηση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και η υπεράσπιση της ειρήνης με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών.
  • Η υπεράσπιση των οικονομικών, πολιτικών, εκπολιτιστικών και μορφωτικών δικαιωμάτων και επιδιώξεων της νέας γενιάς.
Στο ιδρυτικό κείμενο η ΕΠΟΝ αυτοπροσδιορίζεται ως οργάνωση εθνικοαπελευθερωτική, αντιφασιστική-προοδευτική, αντιπολεμική-φιλειρηνική. Γεγονός είναι ότι η ΕΠΟΝ ανδρώθηκε μέσα σε μια κρίσιμη εποχή. Κατά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρεται ότι περί αυτής είχαν συσπειρωθεί πανελλαδικά περισσότεροι από 600.000 νέοι και νέες, ενώ περί τους 30.000 εξ αυτών είχαν ενταχθεί στον ΕΛΑΣ. Εμβατήριο της ΕΠΟΝ ήταν το "Εμπρός ΕΠΟΝΙΤΕΣ". Άλλη χαρακτηριστική επωδός που επαναλάμβαναν οι Επονίτες ήταν:"ΕΠΟΝ, ΕΠΟΝ, είσ΄ ο εχθρός των φασιστών,άξια γενιά των δουλευτών,καμάρι του λαού ΕΠΟΝ".

.............Συνεχίζεται...............


Δεν υπάρχουν σχόλια: